
Inhoudsopgave
Wat is een wervelstroomkoppeling en hoe werkt deze regelbare askoppeling?
Bij wervelstroomkoppelingen wordt het draaimoment door elektrodynamische krachten direct overgebracht. Een schijf met krachtige permanente magneten interacteert met een koperen conductorschijf. Daardoor ontstaan wervelstromen die zo krachtig zijn, dat zij de geleider mee kunnen laten bewegen en zonder fysiek contact een koppel kunnen overbrengen tot wel 10.000 Nm. Lopen beide koppelingshelften met verschillende snelheden (slip), dan worden wervelstromen in de spoelen gegenereerd, waardoor een remmend of meenemend moment ontstaat. De grootte van het koppel is afhankelijk van de spoelspanning en de slip snelheid.
Kenmerken van een wervelstroomkoppeling
- Draaimomenten tot 10.000 Nm
- Exact regelen van koppel
- Geen mechanische slijtage
- Vangt uitlijnfouten op
- Lage onderhoudskosten
- Geen vibraties
Waar worden wervelstroomkoppelingen toegepast?
- Pompen
- Compressoren
- Ventilatoren
- Versnipperaars
- Brekers
- Mixers
Wervelstroomkoppeling kiezen. Met welke factoren moet je rekening houden?
Bij het selecteren van de juiste koppeling zijn onderstaande factoren van belang:
- Toerental
- Koppel: Het koppel is een maat voor het rotatie-effect van een kracht. Eenheid voor koppel is de newtonmeter (Nm). Het koppel bepaald deels de grootte en type van de askoppeling.
- Externe factoren. Is de aandrijving onderhevig aan trillingen of stotende belastingen? Dit heeft invloed op de service factorĀ van de koppeling.
- Inbouwruimte. Is de aandrijving makkelijk te demonteren of te verplaatsen? Als dit niet het geval is, kan een demontabele koppeling wenselijk zijn. Moet er een afstand tussen de assen worden overbrugd? Dan kan een spacer de oplossing zijn.Ā De afstand tussen de assen wordt vaak DBSE genoemd: Distance Between Shafts Ends.
- Type aansluiting: pasboring, flens-, vliegwiel- of klembus- aansluiting. In het geval van een pasboring of klembus wat is dan de asdiameter? Is het een Amerikaanse of Engelse machine. Houdt dan rekening met inch maten. Dit geldt voor de boring en de spiebaan.
- Omgeving: Extreme temperaturen, vervuiling, chemische vloeistoffen, explosiegevaar (Atex zone indeling) etc.
Veerkoppeling monteren
Er zijn verschillende methodes om een veerkoppelingen te monteren. Een veel toegepaste methode is de pasboring met spieverbinding. In een tabel met het toleratiesstelsel voor assen en gaten en spiebaantabel vind je de maten.
Wat is het koppelĀ en hoe berekenen je deze?Ā
Koppel is een rotatie-effect dat een as in een ronddraaiende beweging zet. De rotatie kracht wordt uitgedrukt in Newton meter (Nm). De waarde is sterk afhankelijk van het toerental.
Het nominale koppel* wordt berekend aan de hand van onderstaande formule.Ā
Tn [Nm] = 9550 * P [KW]
Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā n [1/min]
- TnĀ [Nm]Ā Nominaal koppel
- P [KW] Vermogen
- n [1/min] Toerental per minuut
- fs Service factor
*Ā Nominaal koppel Tn [Nm] = Het koppel dat overgebracht wordt bij een constante belasting op de aandrijfas.
Het kan voorkomen dat onderdelenĀ soms harder moeten werken omdat een lading zwaarder is dan verwacht of omdat de productie opgevoerd moet worden. Of, is de aandrijving onderhevig aan trillingen of stotende belastingen? Het is dan noodzakelijk om rekening te houden met eenĀ service factor.Ā Het kan zijn dat je de balgkoppeling een maatje groter kiest.
Merken | fabrikanten | documentatie | PDF downloads
- Hummert | WEK
- Magnadrive | Vortex | FGC | MGD | MGTL | ASD
Termen voor wervelstroomkoppelingen
- Schakelbare koppeling
- Koppelbegrenzer
- Slipveiligheid
- Veiligheidskoppeling
- Wirbelstromkupplung