Meer weten over inductieharden?
Oppervlakte harden met inductie
Inductieharden wordt gebruikt om een bepaald gebied van een onderdeel te harden. Door thermochemische oppervlaktebehandeling wordt de slijtvastheid en de hardheid van het oppervlak vergroot. Inductieharden is toepasbaar voor alle elektrisch geleidende magnetische materialen.
Hoe werkt inductieharden?
De onderdelen worden in een koperen spoel door middel van een wisselstroomveld verwarmd. De buitenkant van het materiaal (ongelegeerd) staal wordt opgewarmd tot boven 730°C (austenietgebied). Daarna wordt het werkstuk met een hoge snelheid afgekoeld (schrikken) in een koelbad. Hierdoor veranderd de microstructuur van het materiaal. Het wordt hard en bros terwijl de structuur in het kernmateriaal behouden blijft.
Kettingwiel met geharde tanden. Laat eens zien dan?
Bron: Youtube
Wat zijn de kenmerken van inductief harden?
- Oppervlakte harding voor onderdelen die onderhevig zijn aan stotende of zware torsie belasting
- Selectieve (plaatselijke) verharding
- Snel proces
- Kans op vervorming
- Materiaal verkleuring
Waarbij wordt inductieharden toegepast?
- tandwielen
- assen
- spillen
- nokken
Te bros? Ontlaten / temperen
De hardheid van een staalsoort die verkregen wordt door harding maakt het materiaal hard maar ook bros. Door het werkstuk opnieuw te verhitten tot een bepaalde temperatuur en vervolgens weer rustig te laten afkoelen zonder te “schrikken” neemt de mate van taaiheid weer wat toe. Dit proces kan meerdere malen worden herhaald. Doormiddel van ontlaten of temperen kunnen de eigenschappen van materialen zoals hardheid-/taaiheid verhouding worden aangepast op een specifieke toepassing.
Andere vormen van behandelingen en oppervlakte harden
Inductieharden is slechts één van de vele methodes om metaal te harden. Hieronder vind je nog een aantal verschillende manieren.
- Nitreren
- Gasnitreren
- Zoutbadnitreren
- Plasmanitreren (Ionitreren)
- Nitrocarboneren
- Gasnitrocarboneren
- Zoutbadnitrocarboneren
- Plasmanitrocarboneren
- Kolsteriseren®
- Walsen
- Trekken