Zoek

Cassette seals

Cassette keerring

Inhoudsopgave

Wat is een cassette seal en wat zijn de eigenschappen van deze labyrint afdichting?

Een cassette seal is een afdichtingsset voor roterende toepassingen. De afdichting bestaat uit een loopbus die statisch bevestigd wordt op de as en een speciale oliekeerring die dynamisch afdicht op de loopbus. Aan de buitenzijde is de keerring statisch afgedicht. De cassettekeerring vormd één geheel en maakt gebruik van een labyrint van radiaal en axiaal afdichtende lippen. De primaire dichtlip wordt ondersteund door een veer. Cassettedichtingen zijn zeer stijve en robuuste dichtsystemen en worden toegepast in zwaar vervuilde omgevingen.

Wat zijn de kenmerken van een cassette keerring?

 • Geschikt voor gebruik in zeer vervuilde omgeving
 • Hoge wrijving door extra dichtlippen
 • Eenvoudige montage
 • Beperkte maten verkrijgbaar
 • Geschikt voor gebruik bij ongeharde en ongeslepen assen
 • Prijzige dichting
 • Geschikt voor toepassingen tot 8 m/s

Waar worden cassette keerringen toegepast?

 • Tandwielkasten
 • Pompen
 • Bodembewerkingsmachines
 • Landbouwbouwmachines
 • Cardanassen

Waaruit bestaat een cassette keerring?

Hieronder vind je een cassette seal met de benaming van de onderdelen. 

1  Statische dichting binnenzijde (as)
2  Primaire dichtlip
3  Veer
4  Ruimte voor vetsmering
5  Statische dichting binnenzijde (huis)
6  Axiale en radiale stoflippen

Cassette afdichting onderdelen

Materiaal van een cassette keerring. Welke varianten zijn verkrijgbaar?

Er zijn een beperkt aantal fabrikanten die dit type keerring produceren. Dit in tegenstelling tot de standaard oliekeerring. Ook wordt er slechts in enkele materiaalsoorten gefabriceerd. Hieronder vind je de eigenschappen van de meest voorkomende materiaalsoorten en een uitgebreide chemische bestendigheidslijst.

NBR (Nitril-Butadieen-Rubber)

Nitril-Butadieen-Rubber (NBR) ook wel nitrilrubber genoemd. Dit materiaal is geschikt voor temperaturen van -40° tot 108° C. En is bestand tegen smeerolie, hydraulische olie en water. Dit materiaal is minder geschikt voor het gebruik bij zuren, oplosmiddelen en blootstelling aan de ozon. Bekende merknamen zijn: Krynac® en Nipol®.

FPM/FKM (Fluor-Polymeer-Rubber)

Fluor-Polymeer-Rubber (FPM volgens het DIN/ISO systeem) FKM is de afkorting voor hetzelfde materiaal, maar dan volgens de Amerikaanse ASTM standaard. Dit materiaal word ingezet bij hoge temperaturen -25° tot +204° C en hoge toerentallen. Daarnaast heeft FPM goede prestaties bij veel verschillende chemicaliën en oplosmiddelen. Het materiaal is minder geschikt bij wisselende draairichting (pendelbewegingen) dit ivm het stick-slip effect. Bekende merknamen zijn: Viton®, DAI-EL®, Dyneon®, Tecnoflon®.

EPDM (Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer)

Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer (EPDM) keerringen zijn in tegenstelling tot NBR zeer UV bestendig en bestand tegen stoom, heet water, chemicaliën en silicone oliën. EPDM-materialen zijn niet bestand tegen producten op basis van minerale olie zoals smeeroliën en motorbrandstoffen. Het temperatuurbereik ligt tussen -45°C tot +130°C.

Tot wel 6 afdichtlippen. Cassette seals in verschillende uitvoeringen

Cassette keerringen zijn in allerlei variaties verkrijgbaar. De verschillen zitten met name in het aantal dichtlippen. Over het algemeen geldt: hoe meer afdichtlippen des te beter de werking tegen vervuiling. Echter, er wordt op toerental ingeleverd. Dit heeft te maken met de warmteontwikkeling die door de hoge wrijving ontstaat.

Loopvlak van een cassette dichting en de oppervlakte ruwheid van de as.

Deze dichting heeft een intern loopvlak. Hierdoor is er geen hoogwaardige asafwerking benodigd. Ook de hardheid van de as speelt geen rol.

Wat zijn toleranties van de as en het huis?

De as die afgedicht wordt middels een cassette dichting wordt standaard afgedraaid met een tolerantie h8 de boring in H8. Rondloop nauwkeurigheid is IT8

Cassette seals en smering

Om een optimale afdichting en minimale slijtage te verkrijgen is een juiste smering van de afdichting aan te raden. Een cassetteseal  heeft ruimte tussen de verschillende dichtlippen. Deze kunnen als vetdepot fungeren. Gebruik bij voorkeur minerale olie of siliconevet in consistentieklasse NLGI 1 of NLGI 2 volgens DIN 51818. Check altijd even de chemische compatibiliteit.

Bij EPDM mogen slechts vetten op siliconenbasis toegepast worden.

Cassette seal monteren

Naast een goede tolerantie van as en huis heeft de juiste wijze van montage van een cassette keerring een grote invloed op de levensduur en op de hoogwaardigheid van de afdichting.

Montagetool

Wat is het stick-slip effect?

Het stick-slip effect ontstaat doordat het rubber dat door gebrek aan smering kleeft aan een oppervlak. Wanneer er een overgang plaatsvind van stilstand naar beweging is er in eerste plaats een hoge weerstand. Materiaal van de keerring is van invloed op de mate van het stick-slip effect. Dit kan het rubber beschadigen en lekkage veroorzaken.
stick slip effect
Bron: learnchannel-tv.com

Afdichtingen voor roterende toepassingen. Wat zijn de mogelijkheden?

Naast de cassette seal zijn er een groot aantal verschillende type afdichtingen, specifiek geschikt voor roterende toepassingen. Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende uitvoeringen.

V-ring
Roto seal
PS seal
Labyrint afdichting
Mechanical seal
Combi-seal
Scot seal
Gamma ring
Oliekeerring
VR Lipseals

afdichting roterende toepassingen
Bron: ahp seals

Merken | fabrikanten | documentatie | downloads

Benamingen voor cassette seals

 • Cassette keerring
 • Cassetteseal
 • Dubbele keerring

Meer afdichtingen

o-ring

O-ringen

Oliekeerring

Oliekeerringen

ps seal

PS Seals

VR lipafdichting

VR Seals

quad ringen

X-ringen