Zoek

Lagertechniek

lagers

Inhoudsopgave

Hoe kies je het beste lager?

Een lager vangt de belasting met een roterende, lineaire of oscillerende bewegingen in een constructie op. Het heeft als belangrijkste taak de wrijving tussen de bewegende delen te verlagen. Lagers kunnen op verschillende manieren krachten opnemen:

Radiale krachten (belasting loodrecht op de as)
Axiale krachten (belasting in de lengterichting van de as)
Radiale-axiale krachten (gecombineerde belastingen).

Lagers zijn onder te verdelen in drie hoofdgroepen. 

  • Wentellagers zijn voorzien van rollende elementen zoals kogels, rollen, kegels of naalden. Die worden veelal in positie gehouden doormiddel van een kooi constructie. De uitvoering bepaald of er een radiale kracht (haaks op de as), axiale (in de lengte richting van de as) of een gecombineerde belasting opgevangen kan worden.
  • Glijlagers verlagen de wrijving tussen bewegende delen zonder rollende elementen. In dit lager glijdt de as in de boring ipv dat het draait over rollende elementen. Zo zijn er glijbussen met of zonder flens, taatsplaten en gewrichtslagers.
  • Lineair lagers zijn specifiek geschikt gemaakt om lineaire (heen en weer gaande) bewegingen op te vangen. Vaak zijn deze eenheden opgebouwd uit een behuizing met daarin een kogel- of rollenomloop systeem. Deze loopt over een ronde of geprofileerde as.

Het juiste lager kiezen

Binnen de lagertechniek is er geen lager dat in alle situaties toegepast kan worden. Het ene is geschikt voor gebruik bij grote uitlijn fouten maar alleen bij lage toerentallen. Het andere is geschikt voor toepassingen met hoge toeren maar heeft een beperkt draagvermogen. Soms is het smeermiddel heel kritisch of komt de afstelling heel precies. Vaak is een lager geschikt gemaakt voor een specifieke toepassing. Waar moet je op letten om het juiste type lager te selecteren?

Lees meer over lagers

Bronzen glijlager

Bronzen glijlager

Bronzen glijlager gerold

Bronzen glijlager gerold

Gewrichtlagers

Gewrichtslagers

Glijlagers brons met smeerstiften

Glijlager brons met smeerstiften

Glijlager

Glijlagers

Composiet glijlager

Glijlagers van vezelversterkt composiet

golfringen

Golfringen

Thermoplast lagerbus

Kunststof glijlager

drooglooplagers

PTFE glijlager

glijlager sinterbrons

Sinterbrons glijlager

Wentellagers

Wentellagers