Technische materialen
Op basis van hun structuur kunnen materialen worden ingedeeld in vier hoofdcategorieën: metalen, keramische materialen, polymeren en composieten.
Ontdek de eigenschappen van verschillende materialen. Denk hierbij aan chemische bestendigheid, sterkte en slijtvastheid. Er zijn continue ontwikkelingen op het gebied van technische materialen.
Metalen
Metalen hebben vaak een glanzend uiterlijk en zijn uitstekende geleiders van warmte en elektriciteit. Ze zijn gemakkelijk vervormbaar, vooral wanneer ze worden verwarmd. In de materiaalkunde worden deze eigenschappen taai en buigzaam genoemd. Wanneer je aan gesmolten metaal andere stoffen toevoegt, ontstaat er een legering met verschillende eigenschappen. Zuiver ijzer is breekbaar, maar door koolstof aan gesmolten ijzer toe te voegen, vormt zich staal. Staal is sterker en buigzamer dan ijzer, waardoor het beter geschikt is als constructiemateriaal.
Keramische Materialen
Keramische materialen zijn uitstekend bestand tegen hoge temperaturen en chemische invloeden. Daarentegen geleiden ze slecht warmte en elektriciteit. Keramische materialen zijn vaak hard en slijtvast, maar zijn ook bros. Dat betekent dat ze eerder breken dan buigen.
Polymeren
Een polymeer is een groot molecuul dat bestaat uit herhalende eenheden, genaamd monomeren, die chemisch met elkaar zijn verbonden. Polymeren kunnen natuurlijk voorkomen, zoals rubber, cellulose en eiwitten. Ook kunnen ze synthetisch worden gemaakt, zoals plastics en nylon. Polymeren hebben unieke eigenschappen, zoals flexibiliteit, lichtgewicht en een hoge weerstand tegen chemicaliën. Polymeren worden breed toegepast. Denk aan verpakkingen, kleding en bouwmaterialen.