Wat zijn wentellagers en hoe kies je het juiste type lager?

Een lager vangt de belasting met een roterende, lineaire of oscillerende bewegingen in een constructie op. En heeft als belangrijkste taak de wrijving tussen de bewegende delen te verlagen. Lagers zijn onder te verdelen in 3 hoofdgroepen. Wentellagers, glijlagers en lineair lagers. Wentellagers bestaan in de regel uit een binnenring, buitenring, wentellichamen (kogels, rollen of naalden) en een kooi. Daarnaast zijn sommige lagers voorzien van vet en een afdichting. Ook worden bepaalde type wentellagers compleet in huis (y blokken) aangeboden.

het juiste lager kiezen

WENTELLAGERS

Groefkogellagers

MEER INFORMATIE VOLGT

Hoekcontactlager

MEER INFORMATIE VOLGT

CILINDER LAGERS

MEER INFORMATIE VOLGT

KEGELLAGERS

MEER INFORMATIE VOLGT

De 12 meest voorkomende lagers

Hier vind je de 12 meest voorkomende lagers. Ieder wentellager heeft zijn eigen kenmerken en is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en zo geschikt gemaakt voor specifieke toepassingen.

A Groefkogellager
B Hoekcontactkogellager
C Tweerijig zelfinstellend kogellager
D Cilinderlager
E Naaldlager
F Kegellager
G Tweerijig tonlager
H Carblager
I Kogeltaatslager
J Cilindertaatslager
K Naaldtaatslager
L Tontaatslager

de 12 meest voorkomende lagers

Wat is de lagerbelasting?

Het is belangrijk om rekening te houden met de belasting. Een verkeerde lagerkeuze heeft een grote invloed op de werking en levensduur. Wentellagers zijn onderverdeeld in drie groepen. Lagers geschikt voor radiale belasting, axiale belasting en lagertypes voor een gecombineerde belasting.

radiale belasting vs axiale belasting
overzicht lagers eigenschappen

Wat zijn de bedrijfsomstandigheden?

Het is belangrijk om te weten wat de bedrijfsomstandigheden zijn waarin een lager moet functioneren. Deze kan namelijk een grote invloed hebben op de prestaties en levensduur. Denk bijvoorbeeld aan:

Extreme temperaturen (schommelingen)
Trillingen of stotende belastingen
Pendelende (heen en weer gaande) bewegingen
Corrosieve omstandigheden

water en lagers

Wat betekend ABEC?

ABEC is een maatstaf voor de omloopnauwkeurigheid van een lager. Een ABEC1 heeft de laagste classificering en een ABEC9 is de nauwkeurigste uit de serie. Bij het selecteren van een lager kan de nauwkeurigheid een belangrijke rol spelen. Denk hierbij aan hoogtoerige of precieze toepassingen. Precisie lagers hebben een hoge omloopnauwkeurigheid. Hierdoor produceren ze minder trillingen en een lager geluidsniveau. Andere normen vind je in onderstaande tabel:

DIN = Deutsches Institut für Normung
ISO = International Organization for Standardization
AFBMA = Anti-Friction Bearing Manufacturers Association
ABEC = Annular Bearing Engineers Committee (onderdeel van AFBMA)

ISO DIN AFBMA/ABEC
ISO 0 P0 ABEC 1
ISO 6 P6 ABEC 3
ISO 5 P5 ABEC 5
ISO 4 P4 ABEC 7
ISO 2 P2 ABEC 9

P0 = Standaard
P6 = Nauwkeuriger dan P0
P5 = Semi precisie klasse
P4 = Precisie klasse
P2 = Hoge precisie klasse

Wat is de beschikbare ruimte?

De beschikbare ruimte voor het lager is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Hoe kleiner de ruimte, des te kleiner het geschikte lager. Dit kan mogelijk gevolgen hebben voor de levensduur van het lager. Ook kan de manier van inbouwen een grote rol spelen. Een as die moeilijk te demonteren is, kan voorzien worden van een deelbaar lager.

thin section bearings

Wat is het toerental in de applicatie?

Het maximale toerental van een groot lager is lager dan dat van een klein lager. Dit heeft te maken met het contactvlak van de wentellichamen. Een groot contact vlak geeft meer draagvermogen maar ook meer wrijving en dus een lager maximaal toerental. Daarnaast hebben de verschillende type wentellichamen een verschillend contact vlak. Een kogellager heeft een puntcontact en een rollager een lijncontact. Hierbij geldt dat het maximale toerental van een rollager lager is dan dat van een kogellager.

Uitlijnfouten compenseren

Wanneer er goede uitlijn mogelijkheden zijn kan een “vast” lager toe gepast worden. Indien dit niet het geval is kan er een zelfinstellend lager ingezet worden. Bijvoorbeeld een dubbelrijig pendelkogellager of een dubbelrijig tonlager. Deze kunnen namelijk een scheefstelling opvangen.

scheefstelling met een zelf instellend lager
uitlijnen as pendellager

Axiale verschuifbaarheid

Onder invloed van temperatuurverschillen kan een as krimpen of uitzetten. Dit wordt de uitzettingscoëfficiënt genoemd. Bij een as van staal met een lengte van 2 meter is dit algauw 0,5 mm bij een temperatuurverschil van 20 graden . Niet elk lager of lagerhuis kan deze krimping en uitzetting opvangen. Hieronder vind je de formule.

Δl = α x l x Δt

  • α = lineaire uitzettingscoëfficient
  • l = lengte van de uitzetting
  • t = temperatuurverschil
axiale uitzetting as

Zijn er geïntegreerde afdichtingen nodig?

Bepaalde type lagers zijn verkrijgbaar met geïntegreerde afdichtingen. Zo’n interne afdichting heeft in de regel minder ruimte nodig. Dit geeft een eenvoudigere en goedkopere constructie ten opzichte van lagers met een niet geïntegreerde afdichting. Ook zijn er bij reparatie minder onderdelen benodigd. Binnen de afdichtingen wordt er onderscheid gemaakt tussen slepende, frictiearme en frictieloze uitvoeringen.

verschillende afdichtingen

DEZE PAGINA DELEN ? KIES JE PLATFORM > > >

Vragen of sugesties?

Contact