Zoek

Rechte tandwielkast

rechte reductor

Rechte reductiekast kopen. Hoe kies je het juiste type?

Wat is een rechte tandwielkast en hoe werkt deze reductor?

Een rechte tandwielkast ook wel coaxiale tandwielkast genoemd, is een constructie van tandwielen waarbij de uitgaande as van de reductor meestal in één lijn staat met de ingaande motor-as. Dit heet coaxiaal. Deze axiale reductoren zijn in een grote variatie verkrijgbaar.

Kenmerken van een rechte tandwielkast

 • Rendement tot 95%
 • Verkrijgbaar in veel variaties en materiaalsoorten
 • Koppels tot 20000 Nm
 • Verkrijgbaar in voet en flens uitvoering
 • Eenvoudige montage
 • Veelal voorzien van modulaire IEC-flens voor een breed scala aan toepassingen

Rechte reductor toepassen

 • Algemene machinebouw
 • Afsluiters
 • Scheepsbouw

Draairichting en vorm van de as


Klinkt logisch. Maar vooral niet onbelangrijk. In veel gevallen moet er bij bestelling een draairichting worden aangegeven. Ook is de uitgaande as vaak in verschillende diameters te verkrijgen. Is de as vol of hol uitgevoerd? Wordt de reductor op een bestaande motor gebouwd, controleer dan ook de ingaande asdiameter.

Precisie van een tandwielkast

Hoeveel speling (backlash of verdraaispeling) mag de aandrijving hebben? Een lopende band mag meer speling hebben dan bijvoorbeeld een pick-and-place robot. Deze speling wordt in boogminuten aangeduid. Een boogminuut is een eenheid om de grootte van een hoek aan te duiden. Een boogminuut bedraagt zestig boogseconden en is een 60e van een booggraad. Een speling van 1 boogminuut staat gelijk aan een afwijking van ca 29 mm op een straal van 100 meter. Hoe minder speling er in de tandwielkast zit hoe preciezer de werking ervan. Een kleine speling is noodzakelijk voor het smeren van de interne vertanding. Uiteraard heeft de nauwkeurigheid van een reductor ook invloed op de prijs.

Radiale en axiale krachten op de uitgaande as

Komen er grote radiale en/of axiale krachten op de tandwielkast? Dit heeft invloed op de levensduur van de reductor. In sommige gevallen kan er gekozen worden om zwaardere lagers te monteren. Er zijn merken die reductoren leveren met een verlengde lagerpot aan de uitgaande aszijde.

Fx = Radiale belasting
X   = Positie van de kracht
Fa = Axiale belasting

krachten axiaal en radiaal

Ruimtelijke positie van de reductor

De meeste reductoren zijn voorzien van olie. De inbouw positie van de reductor is voor een groot deel bepalend voor de benodigde hoeveelheid olie. Dit om drooglopen van aandrijfcomponenten te voorkomen. Hier vind je een overzicht van de verschillende posities. Zo worden ze vaak weergegeven in de documentatie van de fabrikant. De cijfers maken dan onderdeel uit van de bestelsleutel. In het geval dat er een motorreductor wordt besteld kan ook vaak de positie van de klemmenkast bepaald worden.

Wat is het koppel en hoe bereken je deze kracht? 

Koppel is een rotatie-effect dat een as in een ronddraaiende beweging zet. De rotatie kracht wordt uitgedrukt in Newton meter (Nm). De waarde is sterk afhankelijk van het toerental.

Het nominale koppel wordt berekend aan de hand van de volgende formule.

Tn [Nm] = 9550 * P [KW] / n [1/min]

Hierbij is:

 • Tn [Nm] Nominaal koppel
 • P [KW] Vermogen
 • n [1/min] Toerental per minuut
 • fs Service factor

 

Om de gewenste levensduur te verkrijgen dient er rekening gehouden te worden met een service factor. Hiermee worden bedrijfsomstandigheden zoals trillingen en inschakelduur ingecalculeerd. Een tabel vind je hier.

Bevestiging van de tandwielkast

Vaak bieden fabrikanten verschillende montagemogelijkheden. Bijvoorbeeld: Een wormwielreductor kan besteld worden met voeten of met een reactiearm. Ook kan er een gekozen worden voor een uitgaande flens. Hierbij wordt de reductor rechtstreeks op de machine gemonteerd. Wordt de reductor op een bestaande motor gebouwd, controleer dan ook de ingaande flensdiameter.

Merknamen en fabrikanten van rechte tandwielkasten

ABM
Bauer
BJ-Gear
Bonfiglioli
Boston Gear
Brevini
Conedrive
David Brown Santasalo

Elero
Flender
Groschopp
Hansen
Rexnord
Siti
Thomson
Wittenstein
Zollern (Dorstener)

Termen voor rechte tandwielkasten

 • coaxiale tandwielkast
 • Rechte reductor
 • Rechte reductiekast
 • Tandkast

Lees meer over reductoren en tandwielkasten

kegelwielreductor haakse tandwielkast

Kegelwielreductor

planetaire tandwielkast

Planetaire tandwielkast

Vlakke tandwielkast

Vlakke tandwielkast

wormwielkast

Wormwielreductor