Hoe werkt een klemkoppeling en wat zijn de kenmerken van deze askoppeling?
Een klemkoppeling is éénvoudig van ontwerp. Ze worden veelal gemaakt van één enkel stuk materiaal en hebben afhankelijk van de grootte, twee, vier of acht stelschroeven waarmee ze op de as worden gemonteerd. Het principe is op wrijving gebaseerd. Het overdraagbaar koppel wordt bereikt door klemming van de ring op de as. Klemkoppelingen zijn overigens ook met spiebaan verkrijgbaar. Starre askoppelingen in een klemontwerp worden toegepast bij asdiameters tot ca 50 mm. Ze worden hoofdzakelijk geproduceerd in 2 versies. Één delig met of zonder zaagsnede of als tweedelige uitvoering. Voor montage is er geen aanpassing van de as noodzakelijk. De koppelingen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder koolstofstaal, roestvrij staal en aluminium.

FABRIKANTEN EN MERKNAMEN
Kenmerken van een klemkoppeling
Geen onderhoud nodig
Lange levensduur
Door het ontbreken van een elastisch element niet trillingdempend
Bestand tegen axiale, radiale en schokkende belastingen.
Compacte bouwvorm
Verkrijgbaar in veel verschillende materialen
Weinig keuze bij verschillende te koppelen asdiameters
Boringen tot ca 50 mm
Spelingsvrij en torsiestijf
Door de simpele bouwvorm een goedkope oplossing
Kan geen uitlijnfouten opvangen
Toepassingen van klemkoppelingen
Algemene machinebouw
Miniatuur toepassingen
Welke gegevens zijn van belang om de juiste askoppeling te bepalen.
- Toerental
- Koppel: Het koppel is een maat voor het rotatie-effect van een kracht. Eenheid voor koppel is de newtonmeter (Nm). Het koppel bepaald deels de grootte en type van de askoppeling. Is de aandrijving onderhevig aan trillingen of stotende belastingen? Dit heeft invloed op de service factor van de koppeling. Nominaal koppel Tn [Nm] Het koppel dat overgebracht kan worden bij constante belasting op de uitgaande as en servicefactor fs = 1. De waarde is afhankelijk van het toerental. Het nominale koppel wordt berekend aan de hand van de volgende formule. Tn [Nm] = 9550 * P [KW] / n [1/min] 9550 staat voor de hoeksnelheid en is een vaste waarde. De SI-eenheid voor rotatiesnelheid (Internationale Stelsel van Eenheden) wordt uitgedrukt in radialen per seconden en niet omw/min. Eén radiaal per seconde is ongeveer 9550 omw/min. Vermenigvuldig de uitkomst met de servicefactor om tot de juiste waarde te komen.
- Tn [Nm] Nominaal koppel
- P [KW] Vermogen
- n [1/min] Toerental per minuut
- fs Service factor
- Inbouwruimte. Is de aandrijving makkelijk te demonteren of te verplaatsen? Als dit niet het geval is, kan een demontabele koppeling wenselijk zijn. Moet er een afstand tussen de assen worden overbrugd? Dan kan een spacer de oplossing zijn. De afstand tussen de assen wordt vaak DBSE genoemd: Distance Between Shafts Ends.
- Type aansluiting: pasboring, flens-, vliegwiel- of klembus- aansluiting. In het geval van een pasboring of klembus wat is dan de asdiameter? Is het een Amerikaanse of Engelse machine. Houdt dan rekening met inch maten. Dit geldt voor de boring en de spiebaan.
- Omgeving: Extreme temperaturen, vervuiling, chemische vloeistoffen, explosiegevaar (Atex zone indeling) etc.
Meer koppelingen
AANDRIJFTECHNIEK MECHANISCH